27.06.2008

CHALLENGE CUP: Selecţionata Bucureştiului va întâlni pe Bourgoin, Petrarca şi Worcester

Selecţionata Bucureştiului va juca în ediţia 2008-2009 a Challenge Cup cu formaţiile Bourgoin [Franţa], Petrarca Padova [Italia] şi Worcester Warriors [Anglia].

"Este o grupă care ne provoacă să jucăm cât mai bine. Avem adversari puternici şi asta ne stimulează. Am încredere în echipa noastră că va reuşi să facă faţă provocării", a declarat, după aflarea adversarelor, directorul naţionalei de rugby al României, Ellis Meachen.

Worcester Warriors este finalista de anul trecut a competiţiei, în timp ce Bourgoin [la care evoluează şi Bogdan Leonte, fiul fostului internaţional Gheorghe Leonte] şi Padova sunt echipe de top din rugby-ul francez respectiv italian.

Selecţionata Bucureştiului, care se află la al cincilea sezon de participare în cupele europene, va juca în grupa a treia, urmând ca prima din cele 6 etape ale competiţiei să se desfăşoare pe 10-12 octombrie.

Cele 5 grupe ale Challenge Cup, sezonul 2008-2009:

Grupa 1: London Irish, Connacht Rugby, Dax/Albi, Rugby Rovigo
Grupa 2: Northampton Saints, Bristol Rugby, Montpellier, Toulon
Grupa 3: Bourgoin, Worcester Warriors, Petrarca Rugby, Bucureşti
Grupa 4: Newcastle Falcons, Brive, Overmach Rugby Parma, Cetransa El Salvador
Grupa 5: Saracens, Viadana, Bayonne, Stade Montois Rugby.

Romania incepe calificarea pentru Cupa Mondială din 2011

Naţionala României începe campania de calificare la Cupa Mondială din 2011 cu un meci împotriva Spaniei, la Madrid. Partida face parte din manşa tur a ediţiei 2009-2010 a Cupei Europene a Naţiunilor, turneu din care, la final, primele două clasate se califică direct la Mondialele care vor avea loc în Noua Zeelandă, precizează Federaţia Română de Rugby.

“Stejarii” vor juca aşadar primul lor meci pentru Mondiale pe 7 februarie 2009 la Madrid împotriva Spaniei, apoi vor merge în Germania, la Heildelberg [14 februarie], pentru a înfrunta nou promovata Germania, după care se pregătesc de vizita Rusiei. Ca de obicei, ruşii au fost singurii cu care nu s-a putut stabili cu exactitate data partidei, România dorind să joace pe 28 februarie la Bucureşti. Cu Georgia vom juca pe 14 martie 2009 la Tbilisi, iar ultima partidă, pentru noi, a turului, are loc pe 21 martie 2009, la Bucureşti, cu Portugalia.

Ediţia 2009-2010 a CEN este extrem de importantă pentru echipele clasate pe primele două locuri, 1 şi 2, pentru că acestea se vor califica direct la Cupa Mondială din Noua Zeelandă. Echipa de pe locul 3 urmează să dispute un meci de baraj pentru a accede la CM din 2011.

Meciurile României în Cupa Europeana a Natiunilor 2009-2010 [manşa tur]:
07 feb. 2009: SPANIA – ROMÂNIA [Madrid]
14 feb. 2009: GERMANIA – ROMÂNIA [Heildelberg]
28 feb. 2009: ROMÂNIA – RUSIA [Bucureşti]
14 mar. 2009: GEORGIA – ROMÂNIA [Tbilisi]
21 mar. 2009: ROMÂNIA – PORTUGALIA [Bucureşti]

"Prabusirea” mol-ului - o schimbare controversata

International Rugby Board [IRB] a adoptat in sedinta desfasurata pe 1 Mai, la Dublin, o serie de modificari ale regulamentului de joc. Din cele 23 de modificari, cunoscute in engleza ca Experimental Law Variations [ELV's], au fost adoptate 13, acestea urmand a intra in vigoare incepand cu 1 August 2008.

Prabusirea mol-ului este una dintre cele mai importante modificari din cele 13 care au fost adoptate si care poate avea o influenta deosebita asupra evolutiei rugby-ului in XV. O schimbare importanta care a generat si genereaza in continuare dezbateri extrem de aprinse si replici taioase schimbate intre cele doua Emisfere.

Pentru „nordisti”, mol-ul reprezinta o componenta sacra a jocului de rugby. De aceea, legiferarea prabusirii mol-ului a declansat un semnal de alarma, teama „nordistilor” fiind ca o asemenea modificare ar pune in pericol insasi esenta jocului, lipsind, astfel, rugby-ul de una dintre trasaturile sale fundamentale.

Pentru „sudisti”, mol-ul este singurul procedeu tehnic pentru care nu exista, pana acum, o regula care sa ingaduie echipei aflate in defensiva sa il opreasca. Aceasta ar avea o influenta negativa asupra jocului in sine, mol-ul fiind doar o expresie a fortei brute. In mod teoretic, un mol executat de o gramada puternica si tehnica, nu poate fi stopat prin niciun procedeu tehnic.

Daca pentru „nordisti”, mol-ul este expresia desavarsirii tehnice a inaintasilor, pentru „sudisti”, mol-ul reprezinta un instrument tehnic care in „mana” unei gramezi puternice poate deveni un monstruos mijloc de a dobandi o superioritate fizica care saraceste jocul de rugby.

Din august se introduc si in Romania noile reguli de joc!

Peste doar o luna si se vor aplica si in Romania noile reguli de joc impuse de International Rugby Board ca experimentale in toata lumea. Aceste reguli se vor aplica in toate partidele oficiale ori amicale si la toate nivelele de varsta, incepand cu 1 august. Fiecare echipa a primit la recenta Adunare Generala a FRR schimbarile de regulament. Sunt in total 13 modificari cuprinse in 5 segmente ale regulamentului, ele referindu-se la oficialii de joc, la mol, margine si aliniament, gramada ordonata si steagurile de colt.

25.06.2008

Englezi, francezi si italieni impotriva Bucurestiului in Challenge Cup

Selectionata Bucurestiului si-a aflat adversarii din Challenge Cup, editia 2008-2009. Echipa noastra va juca in grupa a treia, alaturi de francezii de la Bourgoin, italienii de la Petrarca Padova si, din nou, englezii de la Worcester Warriors. Worcester este nimeni alta decat finalista editiei din acest an, cand a pierdut in finala in fata formatiei lui Ion Paulica, si aceeasi echipa pe care am avut-o in grupa si sezonul trecut. Am reusit atunci un 8-18 la Bucuresti care i-a speriat pe englezi, ei pomenind si acum acel meci, in conditiile in care nimeni nu i-a invins in grupa. Bourgoin este o echipa din Franta care vine din Heineken Cup, ceea ce arata forta ei, in timp ce italienii de la Padova au jucat semifinalele din Cizma in acest sezon. Inca nu s-a decis si programul celor 6 etape din grupe, insa se stie ca prima runda are loc pe 10-12 octombrie.

Calendarul competitiilor interne 2008/2009

Divizia Nationala, cea mai importanta competitie din Romania, urmeaza sa debuteze pe 20 septembrie, cu inscrieri pana pe 31 iulie. Campionatul de rugby in 7 va avea, foarte probabil, 6 etape in 2008-2009, cu primele 3 runde in 2008. Se vor juca aceste etape la Iasi, Bucuresti si Constanta, iar prima dintre ele este programata pe 16-17 august. Cupa Romaniei are ca data de pornire 23 august, atunci cand vor intra in joc doar formatiile din Divizia A. Esalonul al doilea, Divizia A, ar trebui sa porneasca la drum la sfarsitul lunii august. Cat de curand se vor stabili si meciurile la juniori.

24.06.2008

All Blacks a trecut prin foc si sabie Anglia

Echipa Angliei s-a intors la Londra cu coada intre picioare si cu amintiri de cosmar din turneul neo-zeelandez. Invinsi in primul meci test de All Blacks fara prea mult efort, turneul de la antipozi s-a transformat pentru englezi in cosmar, odata cu acuzatiile de ultraj sexual impotriva a patru dintre componentii team-ului britanic. Ultimul cui in cosciugul englezilor l-au batut tot neo-zeelandezi in al doilea meci test, meci incheiat cu un fiasco pentru britanici.

Presa britanica s-a aratat foarte critica dupa intoarcerea echipei engleze din Noua Zeelanda, etichetand turneul drept un dezastru, atat pe plan sportiv, cat si, in plan de imagine.

Stephen Jones, editorialist la Sunday Times, este extrem de critic, dupa ce in al doilea meci test Anglia a capitulat cu 12 – 44. Jones afirma ca nationala engleza a fost lipsita de profesionalism in teren si de disciplina, in afara lui, dupa acuzatiile de hartuire sexuala investigate de politia din Auckland. "Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, atunci ceva nu este in regula cu echipa Angliei. Este vorba de atitudine, de iererhie si de autoritatea managerilor" scrie Jones.

Robert Kitson de la The Guardian afirma ca neo-zeelandezi nu s-au intrebuintat mai de loc atunci cand au invins Anglia in primul meci test cu 37 – 20. "Neo-zeelandezii au dominat o echipa mediocra, iar aceea era, din pacate, echipa Angliei" scrie Kitson.

Paul Ackford de la Sunday Telegraph este de acord, ca pe langa prestatia slaba a englezilor, cel care a facut diferenta este Dan Carter. "Carter a facut diferenta dintre cele doua echipe. Anglia trebuie sa identifice individualitati ca Dan Carter si sa le promoveze. Numai atunci putem lupta cu succes impotriva Noii Zeelande" spune Ackford.

23.06.2008

IRB U20 World Cup: Neo-zeelandezii, campioni mondiali la juniori

Editia inaugurala a Campionatului Mondial de Juniori U20 a fost castigata de Noua Zeelanda. Baby Blacks, cum sunt supranumiti tinerii neo-zeelndezi, au surclasat in finala Anglia. Meciul desfasurat pe Liberty Stadium din Swansea, a fost castigat de neo-zeelandezi cu 38 – 3. Asta in timp All Black dadea de pamnat, la propriu si la figurat, in Noua Zeelanda, in doua meciuri test, cu selectionata mare a Angliei.

Scorul este mai mult decat concludent in finala U20 de la Swansea. Juniorii neo-zeelandezi au punctat patru eseuri, fata de niciunul din partea englezilor. Finala de luni, 23 iunie, din Tara Galilor a fost inceputa in forta de neo-zeelandezi, care conduceau la pauza cu 13 – 3. S-au remarcat Kade Poki, castigator cu Crusaders al turneului Super 14 si Daniel Kirkpatrick, desemnat, la sfarsitul intalnirii, omul meciului. In repriza a doua Noua Zeelanda isi domina adversarii, englezii ramand in aparare, in propriul teren. Jackson Willison, Andre Taylor si Ryan Crotty culca balonul in butul englez, iar Kirkpatrick transforma. Scor final Noua Zeelanda – Anglia 38 – 3, iar Baby Blacks pleaca cu Cupa Mondiala acasa.

Churchill Cup a merge in acest an in vitrina England Saxons

Desfasurata in paralel cu IRB Nations Cup, Churchill Cup s-a desfasurat in Canada si Statele Unite. Au participat Grupa A: Argentina Pumas, Canada si Scotia A, grupa B: Irlanda A, England Saxons si echipa Statelor Unite. Daca IRB Nations Cup a fost castigata de Emerging Springbocks, Churchill Cup a revenit pentru a patra oara saxonilor.

England Saxons a castigat pentru a doua oara consecutiv Barclays Churchill Cup. Saxonii au castigat, la Chicago, in fata echipei A a Scotiei cu 36 – 19. De cand fiinteaza, de sase editii, Churchill Cup a fost adjudecata de patru ori de englezi.
Invingand prin talent si tenacitate, saxonii s-au remarcat prin Jordan Crane, desemnat jucatorului turneului, prin Matt Banahan, cel care a marcat cele mai multe eseuri si prin Ryan Lamb, jucatorul lui Gloucester, ale carui lovituri de picior au punctat decisiv pentru Anglia. „A fost o placere sa lucrezi cu echipa. Victoria de astazi este o mare performanta si este datorata intregii echipe. Prin castigarea turneului cred ca am realizat ce ne-am propus, am invins si, totodata, am jucat un rugby de inalta valoare” a declarat Steve Bates, antrenorul englez, dupa castigarea turneului.

Universitatea Cluj Napoca a castigat primul Campionat Universitar de rugby in 7

Sambata, 21 iunie, a avut loc pe Stadionul Arcul de Triumf primul Campionat National Universitar de rugby in 7. Cu 6 echipe la start, impartite in doua grupe, competitia a fost extrem de animata si foarte spectaculoasa, toate jocurile avand sare si piper din primul pana in ultimul minut.

Universitatea Ovidiu Constanta si Universitatea Cluj Napoca au reusit sa castige grupele din care au facut parte si au mers in semifinalele pentru locurile 1-4 alaturi de Universitatea de Vest Timisoara si Politehnica Iasi, echipele clasate pe locurile secunde. Universitatea ,, 1 Decembrie 1918 ” Alba Iulia si Universitatea Petrosani au ramas sa joace direct finala pentru locurile 5-6. Constantenii si clujenii au fost pana la urma cei care au ajuns in marea finala, unde Clujul a invins cu eseu in ultimele minute dupa ce constantenii au condus aproape tot meciul. 26-22 a fost scorul cu care s-a impus Universitatea Cluj Napoca in marea finala si Clujul este prima campioana universitara a Romaniei la rugby in 7. Pe locul 3 s-a clasat Poli Iasi.

22.06.2008

MULTUMIM, GONTINEAC!

Singurul international roman care a participat la patru Cupe Mondiale, Romeo Gontineac a jucat meciul cu numarul 76 in tricoul echipei nationale, devenind al doilea jucator din istoria echipei Romaniei intr-un clasament al rugbistilor cu cele mai multe selectii. Partida cu Emerging Springboks a fost ultima pentru Gontineac, care, initial, isi anuntase retragerea dupa meciul cu Noua Zeelanda, de la Cupa Mondiala din Franta, in 2007. Romeo Gontineac a intrat vineri, la meciul contra Emerging Springbocks, in istoria rugby-ului romanesc.
La festivitatea de premiere, desfasurata inaintea primirii cupei IRB de catre Africa de Sud, Romeo Gontineac a primit o placheta, cu ocazia retragerii din activitate, inmanata de presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, fost presedinte al Federatiei Romane de Rugby. Romeo Gontineac a jucat de-a lungul anilor, la Cupa Mondiala, impotriva unor natiuni majore in aceast sport, precum Australia, Africa de Sud sau Irlanda. Pentru centrul in varsta de 34 de ani participarea la Cupele Mondiale a reprezentat telul existentei sale: "Sa joci la Cupa Mondiala este cel mai inalt tel pe care il poti avea, ca jucator de rugby. Este o experienta uriasa, sa joci in fata unor tribune de 40-50.000 de spectatori, sa intalnesti adversari de o valoare imensa", se confenseaza performerul rugby-ului romanesc.