27.06.2008

"Prabusirea” mol-ului - o schimbare controversata

International Rugby Board [IRB] a adoptat in sedinta desfasurata pe 1 Mai, la Dublin, o serie de modificari ale regulamentului de joc. Din cele 23 de modificari, cunoscute in engleza ca Experimental Law Variations [ELV's], au fost adoptate 13, acestea urmand a intra in vigoare incepand cu 1 August 2008.

Prabusirea mol-ului este una dintre cele mai importante modificari din cele 13 care au fost adoptate si care poate avea o influenta deosebita asupra evolutiei rugby-ului in XV. O schimbare importanta care a generat si genereaza in continuare dezbateri extrem de aprinse si replici taioase schimbate intre cele doua Emisfere.

Pentru „nordisti”, mol-ul reprezinta o componenta sacra a jocului de rugby. De aceea, legiferarea prabusirii mol-ului a declansat un semnal de alarma, teama „nordistilor” fiind ca o asemenea modificare ar pune in pericol insasi esenta jocului, lipsind, astfel, rugby-ul de una dintre trasaturile sale fundamentale.

Pentru „sudisti”, mol-ul este singurul procedeu tehnic pentru care nu exista, pana acum, o regula care sa ingaduie echipei aflate in defensiva sa il opreasca. Aceasta ar avea o influenta negativa asupra jocului in sine, mol-ul fiind doar o expresie a fortei brute. In mod teoretic, un mol executat de o gramada puternica si tehnica, nu poate fi stopat prin niciun procedeu tehnic.

Daca pentru „nordisti”, mol-ul este expresia desavarsirii tehnice a inaintasilor, pentru „sudisti”, mol-ul reprezinta un instrument tehnic care in „mana” unei gramezi puternice poate deveni un monstruos mijloc de a dobandi o superioritate fizica care saraceste jocul de rugby.

Niciun comentariu: