24.05.2008

MUNSTER ESTE CAMPIOANA EUROPEI!

Munster este camioana Europei la Rugby! Finala cu Toulouse de pe Millenium Stadium din Cardiff s-a incheiat cu scorul de 16 - 13 in favoarea irlandezilor. Munster castiga a doua oara Heineken Cup in ultimii trei ani.


Fani irlandezi urmarind meciul pe un ecran urias in Limerick

Jannick Jauzion si Denis Hurley in lupta pentru o minge inalta.

Lifemi Mafi incercand sa scape de placajul lui Yves Donguy.

Capitanul irlandez O'Connell conducand Munster spre victorie.

Scoala franceza de rubgy: Cedric Heymans sparge. Yves Donguy culca balonul. Jean-Baptiste Ellisalde transforma.

Replica irlandeza a venit imediat: Denis Leamy eseu pentru Munster.

Ronan O'Gara executand cu sange rece penalitatea care a adus victoria irlandezilor.

Fluierul final a declansat sarbatoarea atat in teren, cat si in tribune. Munster este cea mai buna din Europa!

DIVIZIA NATIONALA - Finalele au fost amanate pentru saptamana viitoare

Finala Mica si Finala Mare, ultimele meciuri ale Diviziei Nationale, care ar fi urmat sa stabileasca clasamentul final, au fost amanate pentru weekendul viitor. In Finala Mica sa vor intalni Farul si Baia Mare, iar in Finala Mare se vor intalni vesnicele rivale, Dinamo si Steaua.

Week-end de gala pentru iubitorii rugby-ului

In acest weekend iubitorii sportului cu balonul oval au la ce se uita. Divizia Nationala isi stabileste, pe stadionul Arcul de Triumf, clasamentul. Astfel, sambata, 24 mai, la ora 13.00, se vor intalni in Finala Mica [locurile 3, 4], iar la ora 16.00, Steaua si Dinamo isi vor disputa locul intai in Finala Mare.
Tot maine, la ora 19.00, se vor intalni in finala Heineken Cup, doua dintre fortele rugbyului european: Toulouse si Munster. Meciul se desfasoara pe Millenium Stadium din Cardiff cu casa inchisa, cele 67.000 de bilete fiind vandute inca din vara trecuta. Team-ul francez a castigat trei editii, iar irlandezii de la Munster au sustinut patru finale, dar au castigat doar o singura data Cupa Henieken.
Chiar daca este competitia secunda a rugbyului european, Challenge Cup suscita acelasi interes ca si sora ei mai mare Heineken Cup. Duminica, 25 mai se vor intalni pe stadionul Kingsholm din Gloucester, doua echipe din Anglia: Rugby Bath si Worcester Warriors. Este cea de-a treia finala disputata intre echipe engleze, celelelate doua s-au disputat in 2003 intre London Wasps si Bath si in 2006 intre Gloucester si London Irish. Bath disputa cea de-a treia finala, iar Worcester se afla pentru prima oara in finala Challenge. In Challenge Cup a fost prezenta si o selectionata a Bucurestiului, eliminata insa in fazele timpurii ale competitiei.

22.05.2008

Munster - sfarsitul unei ere

Odata cu numirea lui Declan Kidney, actualul antrenor de la Munster, in fruntea Nationalei Irlandei, cu retragerea veteranului Anthony Foley si intoarcerea in Australia a lui Jim Williams, antrenorul pe gramada, Munster asista la sfarsitul unei ere si debutul alteia.
Deocamdata, cei trei, impreuna cu intreaga echipa, sunt decisi sa castige editia din acest an a Cupei Heineken. "Munster a jucat patru finale si a castigat doar una" spune flanckerul David Wallace. Calitatile de antrenor ale lui Kidney, precum si motivarea echipei sunt legendare in lumea rugby-ului, tocmai de aceea, viitorul antrenor al Irlandei nu concepe sa piarda intalnirea cu Toulouse.

"Inainte cu cateva saptamani de intalnirea din semifinale cu Saracens, Kidney a strans echipa si a pus un DVD, spunand sa ne concentram la film si sa luam notite", explica Donncha O'Callaghan, jucator pe gramada. "In acest timp el se juca cu o masina cu telecomanda prin camera. Toti am urmarit masinuta, iar cand ne-a intrebat ce s-a intamplat in film, niciunul dintre noi nu a stiut sa spuna" continua O'Callaghan."Exact asa se intampla si pe teren, esti distras de lucrurile marunte si iti pierzi concentrarea in joc ne-a explicat Kidney" spune O"Callaghan.

Declan Kidney este un om discret, se fereste de lumina reflectoarelor, dar ii place sa arunce provocari jucatorilor, in ideea de a da ce-i mai bun in joc. "Cand jucatorii mei au ajuns la un asemenea nivel, ei au acumulat cam 90 la suta din cunostinte", explica Kidney. "Maiestria este sa-i pastrezi pe jucatori la acest nivel si sa descoperi procentele care i-ar face mai buni in teren, in asa fel incat sa creezi jucatorul total de rugby" conchide Kidney.

Serge Betsen a semnat cu London Wasps

Flanckerul Serge Betsen a semnat un contract de doi ani cu London Wasps. Anuntul a fost facut de Betsen in editia de marti a cotidianului L'Equipe: "Am semnat pentru doi ani cu Wasps. Am jucat ultimii 17 ani pentru Biarritz, iar Patrice Lagisquet mi-a fost antrenor din 1998. Perioada de la Biarritz a fost pentru mine fasta, dar cred ca am nevoie de o schimbare"
In varsta de 34 de ani, Serge Betsen s-a retras din activitatea internationala in ianuarie anul acestsa. In cariera a castigat 63 de trofee, la nivel de club si nationala. Cu Nationala Frantei a castigat de trei ori Turneul celor Sase Natiuni, iar de doua ori, in 2002 si 2004, a realizat Marele Slem.

Amenzi şi suspendări la FRR

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Rugby a analizat partidele Steaua - Cleopatra Mamaia (Juniori U19) la finalul căreia a izbucnit o bătaie generală, şi meciul Dinamo-Farul din semifinalele Diviziei Naţionale, cînd antrenorul secund al bucureştenilor i-a înjurat pe jucătorii echipei adverse.

Deciziile au fost următoarele:
Ştefan Demci (antrenor secund Dinamo) - 1 an suspendare şi 2.000 lei amendă;
Andrei Florescu (CSS 3 Steaua) - 8 etape suspendare şi 1.000 lei amendă;
Cristian Cracea (CSS 3 Steaua) - 5 etape suspendare şi 500 lei amendă;
Liviu Coman (CSS 3 Steaua) - 10 etape suspendare şi 1.000 lei amendă;
Petre Zapan (CS Cleopatra Mamaia) - 5 etape suspendare şi 500 lei amendă;
Cătălin Pastramă (CS Cleopatra Mamaia) - 8 etape suspendare şi 800 lei amendă;
Alexandru Ciucă (CS Cleopatra Mamaia) - 8 etape suspendare şi 800 lei amendă.

Seful rugby-ului mondial viziteaza «Arcul de Triumf»

Presedintele International Rubgy Board, Bernard Lapasset, va veni în România pe 27 mai, urmând sa viziteze sediul Federatiei Române de Rugby si stadionul Arcul de Triumf. Presedintele Federatiei, George Straton, a precizat ca lucrarile la arena Arcul de Triumf pentru organizarea IRB Nations Cup din luna iunie sunt în grafic. „Speram sa nu avem probleme si nocturna sa fie functionala cât mai repede. Totodata, saptamâna viitoare, va fi adusa tribuna cu extinderea de 2.500 de locuri la peluza dinspre Manastirea Casin. În aceasta competitie vom juca impotriva echipelor Uruguay, Rusia si Africa de Sud-Emerging Springboks. Nu avem sanse sa câstigam turneul, dar doua victorii cu Uruguay si Rusia ar fi normale”, a spus Straton. Oficialul federal a precizat ca stafful tehnic al echipei nationale organizeaza astazi un trial, actiunea avand ca scop alegerea „stejarilor“ care vor merge la IRB Nations Cup si la turneul de pregatire din Noua Zeelanda.

Peste 40 de jucători s-au întrecut la trialul pentru naţionala de rugby

Mai bine de 40 de jucători de rugby au evoluat miercuri într-un meci de trial pentru stabilirea echipei naţionale care ne va reprezenta la turneul internaţional IRB Nations Cup.În faţa a peste 200 de iubitori ai rugbiului prezenţi în tribunele stadionului Arcul de Triumf, jucătorii selecţionaţi au fost împărţiţi în două formaţii, Galbenii şi Albaştrii, şi au evoluat într-un meci care s-a întins pe durata a trei reprize a câte 30 de minute.Albaştrii au început în forţă şi au condus cu 17-0 după aproximativ 50 de minute de joc, dar Galbenii au revenit pe final şi au redus din diferenţă, rezultatul final fiind 17-14 pentru Albaştrii.În ciuda faptului că trialul s-a vrut a fi un spectacol rugbistic, meciul a avut şi câteva incidente, Nicolae Gârnoava, jucătorul formaţiei Rugby Club Griviţa, fiind cusut pe viu, pe marginea terenului, după ce a suferit o tăietură urâtă la obraz.Antrenorii Marin Moţ şi Alexandru Marin s-au declarat destul de nemulţumiţi de nivelul jocului şi datorită lipsei de omogenitate dintre cele două echipe.

Cupa Select Carrefour - un test util pentru copiii rugbisti din Capitala


Inainte cu cateva saptamanai de Cupa Bucurestiului, cea mai importanta competitie pentru copii, micii rugbisti s-au intrecut din nou in weekendul trecut. Miza: Cupa Select Carrefour, initiata de clubul cu acelasi nume.

In lipsa unei competitii oficiale, organizatorul intalnirilor Toma Iorga este de parere ca astfel de meciuri ar trebui sa se desfasoare in fiecare saptamana: "Majoritatea echipelor invitate s-au prezentat pe Ghencea. In acest context, nici nu a mai contat scorul intalnirilor, ci faptul ca au jucat rugby"

S-au prezentat pe Ghencea urmatoarele echipe: Select, CCS 3 Steaua, CSA Steaua, Olimpia, Pantelimon, Flamingo si Clubul Scolar sportiv 6. Pe podium au urcat toti participanti. Nu au existat invinsi si invingatori. Fiecare echipa a primit diplome, medalii, mingi si echipament sportiv. "Cred ca singurul invingator al acestei cupe este spiritul rugby-ului" spune Stefan Acsinte, antrenor Steaua.

21.05.2008

HEINEKEN CUP: Toulouse sau Munster?

Au mai ramas doua zile pana la marea finala a rugbyului european. Unde va merge trofeul, Toulouse sau Munster, aflam in meciul de sambata de pe Millenium Arena din Cardiff. In astepatrea finelei, am postat un scurt istoric al acestei cupe continentale.

Cupa Europei la Rugby [cunoscuta ca Heineken Cup, dupa numele sponsorului] este competitia anuala a acestui sport si este una dintre cele mai prestigioase trofee din rugby. Aliniaza la start echipe din natiunile participante la Turneul Celor Sase Natiuni: Anglia, Franta, Irlanda, Italia, Scotia si Tara Galilor. Competitia este organizata de International Rugby Board, for care organizeaza si competitia secunda a Europei, Challenge Cup. Prima editie a avut loc in 1995 la initiativa comitetului celor cinci[pe atunci] natiuni si isi propunea o competitie transeuropeana la nivel inalt. Este sponsorizata de la prima editie de fabricantul olandez de bere Heineken [in Franta, din cauza restrictiilor privind publicitatea la alcool este cunoscuta ca H-Cup].

24 de echipe europene, repartizate dupa performante se intrec in sase grupe de cate patru. Turneul se desfasoara intre lunile octombrie si mai. Repartitia este urmatoarea: Anglia si Franta cu cate sase echipe fiecare, Irlanda si Tara Galilor: 3 echipe, iar Scotia si Italia: 2 echipe. Ultimele doua echipe se califica in intalniri play-off. Castigatoarele Heineken Cup si Challenge Cup se califica automat in editia urmatoare.

Campioana en-titre este London Wasp, care a invins, pe Twickenham, pe Leicester Tigers. Una dintre finalistele ale acestei editii, Toulouse, este cea mai titrata participanta, cu trei victorii finale.

20.05.2008

"Avem şanse mici la IRB Nations Cup"

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, George Straton, este de părere că şansele României de a cîştiga turneul internaţional din iunie sînt mici. Meciurile de la IRB Nations sînt un bun prilej pentru ca echipa României să se pregătească pentru calificările la Cupa Mondială din 2011. Adversarele naţionalei la IRB Nations Cup sînt Uruguay, Rusia şi Emerging Springboks, pepiniera naţionalei Africii de Sud. următoarele meciuri ale naţionalei vor fi în Noua Zeelandă, Fiji şi Samoa.

Mihai Bucos: "Vom aduce la rugby copiii de la sate"

Director de dezvoltare la Federaţia Română de Rugby, Mihai Bucos, cel care va pune bazele primei şcoli de rugby în judeţul Hunedoara, a afirmat că intenţionează să facă selecţie şi printre copiii de la sate: "M-am gândit mai bine şi cred că e bine să extindem acest fenomen. Astfel intenţionăm să mergem şi la şcoli din afara Văii, chiar în comunele Pui şi Baru Mare. Vreau ca rugby-ul din Valea Jiului să revină acolo unde îi este locul.

Preotul Virgil Bolea cel care ani la rând i-a ajutat pe rugbyştii petroşeneni cu mâncare şi echipamente de joc spune că vrea ca în comuna lui să facă o echipă de rugby care să ajungă în Divizia Naţională. "Am un plan de bătaie bine pus la punct. Vreau să fac o echipă de rugby la Baru Mare formată din oameni simpli, oameni din această comună", a spus preotul a cărui fiu Virgiliu Bolea a jucat ani buni la Ştiinţa, echipă cu care a cucerit două cupe ale României.

Bucos a afirmat că în cel mult 4 ani România va avea 10.000 de jucători de rugby legitimaţi.

Steaua-Dinamo în finala Diviziei Naţionale

Meciul dintre Dinamo şi Farul Constanţa s-a terminat cu scorul de 23-22 iar Steaua a învins Remin Baia Mare cu 29-20. Finala mare se va disputa între Steaua şi Dinamo iar finala mică le va aduce faţă în faţă pe Farul Constanţa şi Remin Baia Mare pe 31 mai pe stadionul Arcul de Triumf.

Finala mică: Farul Constanţa-Remin Baia Mare, de la ora 13:00;

Finala mare: Steaua-Dinamo, de la ora 16:00.