21.05.2008

HEINEKEN CUP: Toulouse sau Munster?

Au mai ramas doua zile pana la marea finala a rugbyului european. Unde va merge trofeul, Toulouse sau Munster, aflam in meciul de sambata de pe Millenium Arena din Cardiff. In astepatrea finelei, am postat un scurt istoric al acestei cupe continentale.

Cupa Europei la Rugby [cunoscuta ca Heineken Cup, dupa numele sponsorului] este competitia anuala a acestui sport si este una dintre cele mai prestigioase trofee din rugby. Aliniaza la start echipe din natiunile participante la Turneul Celor Sase Natiuni: Anglia, Franta, Irlanda, Italia, Scotia si Tara Galilor. Competitia este organizata de International Rugby Board, for care organizeaza si competitia secunda a Europei, Challenge Cup. Prima editie a avut loc in 1995 la initiativa comitetului celor cinci[pe atunci] natiuni si isi propunea o competitie transeuropeana la nivel inalt. Este sponsorizata de la prima editie de fabricantul olandez de bere Heineken [in Franta, din cauza restrictiilor privind publicitatea la alcool este cunoscuta ca H-Cup].

24 de echipe europene, repartizate dupa performante se intrec in sase grupe de cate patru. Turneul se desfasoara intre lunile octombrie si mai. Repartitia este urmatoarea: Anglia si Franta cu cate sase echipe fiecare, Irlanda si Tara Galilor: 3 echipe, iar Scotia si Italia: 2 echipe. Ultimele doua echipe se califica in intalniri play-off. Castigatoarele Heineken Cup si Challenge Cup se califica automat in editia urmatoare.

Campioana en-titre este London Wasp, care a invins, pe Twickenham, pe Leicester Tigers. Una dintre finalistele ale acestei editii, Toulouse, este cea mai titrata participanta, cu trei victorii finale.

Niciun comentariu: